Unilever’den Influencer Marketing’e Kırmızı Çizgi

takipçi satın alanlar

Unilever’den Influencer Marketing’e Kırmızı Çizgi

Takipçi Satın Alan Ünlüler, Influencerler ve Fenomenler

Influencer marketing epeydir sektörde ciddi bir başlık olarak yer ediniyor. Çekici bir iletişim aracı olmakla birlikte, eleştirildiği noktalar da var elbette. Wall Street Journal haberine göre, dünyanın en büyük reklamverenlerinden Unilever de yaratıcı endüstrinin büyük bir kısmının Fransız Rivierası’nda konuşlandığı şu günlerde influencer marketing konusunda bir tavır almaya hazırlanıyor.

takipçi satın alan ünlüler

Medya ve reklam devinin önemsediği nokta şeffaflık; ki influencer marketing pratiği de ne yazık ki son aylarda artan dolandırıcılık iddialarına sahne oldu. Yüksek sayıda takipçiye sahip sosyal medya ünlülerinin bu takipçileri satın aldığına, dolayısıyla da sahte etkileşimler yarattığına dair ithamlar bir süredir hepimizin kulaklarına çalınıyor.

Influencer marketing ölçümleme şirketi Points North Group, 50 bin ila 100 bin takipçi sayısına sahip orta düzey influencer’ların takipçi listesinin yüzde 20’sinin sahte olduğunu ortaya koymuştu. Özellikle Kuzey Amerika’da milyonlarca dolarlık hacme sahip sektör için bu rakam hayal kırıklığı yaratmış, influencer’lara takipçi sayılarına göre ödeme yapan reklamverenler içinse bir dikkat çağrısı işlevi görmüştü.

takipçi satın alan influencerler

Unilever’den Keith Weed ise düşüncelerini şöyle aktarıyor: “En iyi ihtimalle yanıltıcı, en kötü ihtimalle ise tamamen yozlaşmış bir düzen. Sepetteki birkaç kötü elma yüzünden tüm influencer’lar risk altında.” Unilever, takipçi satın aldığı bilgisine ulaştığı influencer’larla çalışmayı kesmişti, şimdi de sektörü daha şeffaf ölçüm teknikleri geliştirmeye çağırıyor. Weed’in ekleyecekleri de var: “Bunu yapan bazı platformlar var ancak pratiklerini çok daha kapsamlı bir alana yaymalılar. Endüstriye, işbirliği yaptığı influencer’ların şeffaf davrandığı konusunda güvence verilmeli.”

takipçi satın alan fenomenler

Tüm bu sorunlara rağmen, gerçekler de olanca “gerçeküstü” efektleriyle karşımızda duruyor. Geçtiğimiz yıl Association of National Advertisers tarafından 158 reklamverenle yapılan bir ankete göre, bu reklamverenlerin yüzde 75’i influencer marketing harcaması yapıyor ve bu oranın yarısı da gelecek yıllarda yatırımlarını artırmayı düşünüyor.

Bu Yazı Daha Önce MediaCat adresinde yayınlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir